tastbare

RuiMTe

Ruben Bruggeling geeft een intrigerende 'tastbaarheid' aan de innerlijke zoektocht van de mens.

 

De autonome constructies en ruimtes in zijn werk staan symbool voor het wachten, het verlangen en de fascinerende eenzaamheid daarvan. De installaties krijgen daardoor een menselijke symboliek en slaan een brug met datgene wat 'voorbij menszijn gaat'. Op die manier zijn de constructies ook een platform voor verbinding.

 

Met zijn autonoom werk en zingevende projecten wil hij bijdragen aan de toenemende behoefte naar stilte, het zoeken in levensvragen en het losmaken van het 'geestelijke in ons'.

 

Ruben is voor zijn projecten nauw verbonden met een aantal zingevende instanties en ondernemers.

 

Rubens Ruimte is co-founder van 'Spatiebalk', een initiatief dat tot stand is gekomen in samenwerking met kunstgeloven. We zoeken de connectie met onze nabije omgeving (Zwolle). Door middel van kunst, zingeving en spelen met elkaar te koppelen dragen wij bij aan de verbinding tussen burger, omgeving en diens innerlijke wereld.

 

Daarnaast is Rubens Ruimte eigenaar van Studio opgetakeld, hier worden alle projecten van Rubens Ruimte en Spatiebalk visueel verzorgt van concept tot product. Studio opgetakeld werkt op freelance basis toepasingsgericht als ontwerpstudio voor uiteenlopende grafische opdrachten.

Als er de juiste ruimte ontstaat is Ruben als artiest 'Jairus' bevlogen met het maken van atmosferische, dromerige ambient soundtracks. De muziek van Jairus tilt zijn beeldend werk naar een nieuw niveau van beleving.

biografie

Ruben Bruggeling werd geboren in Oldenzaal op 22 september 1993 en studeerde in 2016 af aan de ArtEZ kunstacademie te Zwolle. Sinds die tijd houdt hij zich als creatief professional bezig met het opzetten van projecten die willen bijdragen aan de toenemende behoefte naar verstilling en zingeving. Hij is nauw verbonden met een groot netwerk van creatievelingen, zingevende instanties en ondernemers en werkt als creatief verbinder.

 

Als autonoom kunstenaar werkt hij aan de constructie van installaties in de vorm van ervaring en -stilteruimtes. Met digitale en analoge kwast werkt hij aan afbeeldingen vanuit eigen inspiratie en is hij actief als freelancer op de grafische markt. Voor Jarius werkt hij met digitale muziekprogramma's, verschillende opnames van instrumenten en geluiden aan zijn ambient soundtracks.

 

projecten

 

Zinhangers - Spatiebalk [September t/m december 2019]

Samen met Marieke Herwijer heb ik voor Spatiebalk het 'Zinhangers' project opgezet. Een manier om de techniek in de Bibliotheek van Deventer meer aandacht te geven en 'het makersplein' op een speelse manier zingevend te benutten. De bezoeker kon met de lasermachine een Zinhanger laten laseren waarop een favoriete quote van een boek of film stond. Deze werden samen met de bezoeker opgehangen, daaromheen was er natuurlijk ruimte voor ontmoeting en gezelligheid.

 

De gang van de gang - Klooster Nieuw Sion [Augustus 2019] Samen met Bastiaan van den Berg van injehemd hebben we een kunstinstallatie verzorgd in klooster Nieuw Sion. Doornmiddel van een projectie op een muur werdt de gang als het ware twee keer zo lang. De installatie daagde uit midden in de gang te gaan zitten en je te laten bezinnen op het vervreemde beeld.

 

Tijdschrift - Spatie [2018 - 2019] Samen met Marieke Herweijer van Kunstgeloven en Martin Jans studentenpastor van Re:Link, hebben we met een groep studenten een tijdschrift opgezet en vormgegeven rondom zes verlangens. Deze verlangens spelen in op levensvragen van studenten en nodigen uit tot reflectie, bezinning en inspiratie.

 

Soulmate [2017 - heden] Een ervaringsruimte die is gericht op bezinning en de stilte. Soulmate wordt verhuurd en is continu in ontwikkeling.

 

Projectbegeleider kapel Jongerenklooster [2018] Samen met het jongerenklooster in Diepeveen werken we aan het proces van een beeldhouwwerk voor in de kapel, dat wordt uitgevoerd door beeldhouwer Tom Waterreus.

 

Project Pop-Up - ArtEZ Studium Generale (U staat hier) [2016] Een groot pop-up boek gemaakt in opdracht van het ArtEZ Studium Generale 2016

 

Storybox - 'Thinking inside the box' Een ervaringsruimte waar binnen op houten panelen met bordkrijtverf geschreven kan worden. Publicaties: De sfeer is juist heel open , Storybox

 

exposities & tentoonstellingen

 

Soulmate op het Alfa College in Hardenberg - [27 augustus t/m 27 November 2019] In samenwerking met Spatiebalk werken we aan een onderzoeksproject waarbij we inventariseren wat een stilteruimte als Soulmate kan betekenen voor de (MBO) student.

 

Soulmate bij het Kloosterfestival 2019 - Nieuw Sion Diepenveen [22 t/m 25 Augustus 2019] Soulmate was te gast op een geweldige locatie midden in de bossen bij het voormalige trapisten klooster Sion. Samen met het jongerenklooster en allerlei diverse religieuzen hebben we geweldig festival gehad.

 

Soulmate in Theater De Meenthe - Steenwijk [1 t/m3 Oktober 2018] Soulmate werd tentoongesteld als voorbeeld voor interactieve pop-up zingevingsprojecten voor de brede vorming en pastoraat op Hoger onderwijs.

 

Soulmate bij Rijkswaterstaat Utrecht - LEF Future Center [23 t/m 26 Oktober 2018] Soulmate stond bij het LEF Future Center in Utrecht, dit keer werd hij tentoongesteld als bezinningskamer tijdens een brainstormsessie.

 

Soulmate op Kattegat Festival - Zwolle [8 September 2018] Soulmate is tentoongesteld op een tweetal festivals; Graceland & Kattegat. Beiden in samenwerking met Sanne van Grinsven Siltent Art.

 

Soulmate op Graceland - Zwolle [16 t/m 19 Augustus 2018] Soulmate is tentoongesteld op een tweetal festivals; Graceland & Kattegat. Beiden in samenwerking met Sanne van Grinsven Siltent Art Publicaties:  De Volkskrant

 

​Soulmate op Windesheim - Zwolle [9 t/m 20 April 2018] Soulmate heeft een aantal weken gestaan op Hogeschool Windesheim waar zowel student als docent werd uitgedaagd de stilte en bezinning van Soulmate in te gaan. Dit keer met glow-in-the-dark inrichting door Sanne van Grinsven. Publicaties: Windesheim krant, de Stentor, Refo. dagblad

 

​Expositie: Kunstenaars in de kazerne - Zwolle [23 en 24 februari 2018] Samen met een 12-tal kunstenaars exposeerde Sanne van Grinsven en ik: Soulmate, onze nieuwste ervaringsruimte. - Harmsmeengekade 13 (oude brandweerkazerne)

 

Art Walk, stedelijk museum Zwolle [15 december 2016] Een sfeervolle samenkomst in het stedelijk museum te Zwolle waar kunstenaars de mogelijkheid krijgen hun werk te presenteren en te verkopen aan de bezoekers.

 

Studium Generale 2016: U staat hier, Zwolle [10-11-2016] Een jaarlijks evenement voor elke kunststudent, docent en creatieveling dat deze keer plaatsvond in Zwolle, hiervoor heb ik project Pop-Up gemaakt. Publicaties: Project Pop-Up , Over het ontstaan van de Bovenwereld

 

Expositie: ArtEZ Finals 2016, de grote kerk, Zwolle [30 juni t/m 10 juli 2016] Een expositie in de prachtige kerk in het centrum van Zwolle, als afstudeerwerk heb ik de ervaringsruimte: 'De Bovenwereld' gemaakt.

 

Expositie: Colometa, La Violeta in Barcelona [2 maart t/m 31 maart 2016] Een expositie over het gelijknamige boek Colometa, dat gaat over de burgeroorlog in de prachtige stad Barcelona. Hiervoor heb ik een vertaalde versie van het boek: vergeten mens, gebleven schoonheid gemaakt.

 

 Expositie: Illusie - Kunstbende 2011, 21ste editie, Zwolle [27 februari 2011] Een jaarlijkse wedstrijd voor jong creatief-talent, hier won ik de 2e prijs van Overijssel voor de categorie expo met het werk: 'Illusion City'. Publicaties: Veel animo overijsselse kunstbende

 

Overige Creatieve ervaring

 

Spatiebalk - initiator, creatief-zingevende projecten [2019 tot heden]

 

Re:Link - studentenpastoraat voor hoger onderwijs, Zwolle

 

Vanuit een connectie met de stad Zwolle een bijdrage leveren aan de binnen en buitenwereld van burgers. Het belang van stilte, bezinning en ontmoeting terugbrengen en toegankelijk weergeven doormiddel van creatieve projecten. In samenwerking met Marieke Herweijer van Kunstgeloven

 

Zingevingsprojecten - Re:Link studentenpastoraat voor hoger onderwijs [2016 tot heden] Het organiseren en opzetten van creatieve projecten rondom zingeving, verstilling en  levensbeschouwing

 

Project samenwerking met kunstenaar: Sanne van Grinsven [Oktober 2017 t/m Heden]

 

Rekindle Sci-fi Movie - Concept artist [Januari 2017 t/m December 2017]

 

Poppentheater: De arme pelgrim [2016 tot heden] Decorbouw, theater en optredens ondersteuning

 

Omega Magazine - Illustrator [2016 tot heden]

 

Re:Link - studentenpastoraat voor hoger onderwijs, Zwolle

 

opleiding en stage

 

Bachalor of Arts: ArtEZ - Hogeschool voor de kunsten, Zwolle [2012-2016]

 

Stage - Re:link: studentenpastoraat voor hoger onderwijs, Zwolle[2016 -2017] Tijdens mijn stageperiode is een samenwerking tot stand gekomen met het studentenpastoraat op de hogeschool Windesheim  in Zwolle. Samen met de huidige studentenpastor Martin Jans werk ik zo nu en dan samen aan betekenisvolle ontmoetingen en levensbeschouwende projecten.

contact

68000573

Veemarkt 29

8011AJ

Zwolle

© Rubens Ruimte 2021

studio_opgetakeld.png
spatiebalk (1).png